Una missa presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach aquest matí a dos quarts d'onze a la basílica de Santa Maria del Mar iniciarà la 24 Trobada per la Pau organitzada per la Comunitat de Sant'Egidio, que, per segon cop en la seva història –ja es va fer el 2001– ha triat Barcelona per celebrar aquesta cita. Aquesta trobada, que, un cop més, reunirà els principals líders de les diferents religions del món, entre els quals ministres del Vaticà, representants musulmans de setze països i el rabí en cap d'Israel, és la principal trobada interreligiosa del món.
Precisament ahir, un dels convidats a la trobada, l'exarca de Bielorússia, el metropòlita Filaret, va visitar el temple de la Sagrada Família. Però a l'acte hi assistiran també caps d'estat i de govern de diferents països, entre els quals el president de Xipre, Dimitris Christofias; el de Malawi, Bingu Wa Mutharika, i el de Montenegro, Filip Vujanovic.
Una altra autoritat mundial que participarà en l'acte serà Maria Teresa, la gran duquessa de Luxemburg, que avui mateix a la tarda, a les cinc al Palau de la Música, presidirà l'assemblea inaugural al costat del president de Sant'Egidio, Andrea Riccardi. Per part del govern català es comptarà amb l'assistència del president José Montilla; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.
La trobada l'organitza Sant'Egidio, una comunitat laica amb vocació ecumènica que el seu dia a dia el viu al costat dels més pobres. Sobretot són coneguts els dinars de Nadal que fa amb els sensesostre. Després que l'any 1986 l'aleshores papa, Joan Pau II, va tenir la idea de congregar els líders de les principals religions del món a Assís, Sant'Egidio va agafar el relleu en l'organització d'aquesta trobada. Tants anys després i en un escenari radicalment diferent, marcat per la por als terrorismes i per la crisi, la trobada de Barcelona vol ser la porta a l'esperança “que un altre món, i canviar les coses, és possible”.
Entre les diferents taules rodones es tractarà l'ètica de la globalització i els pobres com a “tresor” de l'Església, o la globalització a l'Amèrica Llatina.
A banda de Barcelona hi haurà conferències fora de la ciutat, com la que dilluns es farà, per exemple, a la parròquia de Sant Francesc de Badalona. Hi participarà un bisbe catòlic, un arquebisbe ortodox i un teòleg islàmic, entre d'altres. Abans s'inaugurarà una imatge de sant Francesc feta per l'escultor de la Sagrada Família Etsuro Soto.
Mireia Rourera
|