| نوفمبر 26 2017 |
Andrea Riccardi posa les «perifèries» al centre |
El fundador de Sant’Egidio parla de corredors humanitaris i presenta el seu llibre «Periferias» |
|
Escriu Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, que la presència de l’Església catòlica en les perifèries no és només una opció de caritat, sinó «una opció historicogeogràfica precisa que té arrels en la història del cristianisme». I quan el papa Francesc parla de perifèries ho fa tant en clau geogràfica, pensant per exemple en els barris marginats, com existencial, amb la soledat de la gent gran com a experiència punyent.
En el seu llibre Periferias (San Pablo), que va presentar a Barcelona, Andrea Riccardi diu que «el veritable problema és fer renéixer l’Església en la perifèria, donar lloc a comunitats i experiències cristianes que arrelin en aquests llocs». És més: «No n’hi ha prou de dividir les diòcesis i aproximar més el centre a les perifèries (de vegades això comporta una disminució dels recursos i una mobilitat reduïda). Cal suscitar noves realitats cristianes en les perifèries, acceptant-ne la història i configuració.»
La presentació del llibre va tenir lloc el 15 de novembre passat a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, l’església de referència de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona. Hi van participar Andrea Riccardi, el cardenal Joan Josep Omella, el periodista Josep Cuní i Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Tots ells van reflexionar al voltant de les perifèries geogràfiques i existencials.
Riccardi va apel·lar a la responsabilitat dels polítics, que solen parlar des dels centres de poder i els platós de les televisions, mentre abandonen les perifèries. I si bé va reconèixer que «a les perifèries ha quedat la xarxa de l’Església», «la parròquia corre el risc de passar de ser una parròquia missionera a una parròquia assetjada».
El fundador de la Comunitat de Sant’Egidio també va alertar que a les perifèries dels grans centres urbans hi ha el risc que el buit polític, social, cultural i eclesial quedi copat per les màfies. Per això, Andrea Riccardi va insistir en la necessitat de «reconstruir comunitats humanes a les perifèries».
Màfies del tràfic de persones
Andrea Riccardi també va parlar de la màfia, en aquest cas de la que trafica amb persones, durant la conferència a Barcelona Tribuna sobre corredors humanitaris durant el dinar el mateix 15 de novembre. «El negoci de la màfia del tràfic de persones mou milers de milions d’euros i comença a valdre tant com el de la droga», va denunciar el fundador de la Comunitat de Sant’Egidio.
La Comunitat de Sant’Egidio va posar en marxa els corredors humanitaris el 2016 precisament per salvar les persones de les màfies i facilitar una via segura, legal i controlada d’entrar a Europa. I ho va fer davant de dos grans drames humanitaris: la guerra de Síria i la pobresa endèmica d’Àfrica. «Els corredors humanitaris són una experiència petita —a tot estirar ajudarà tres milions de persones— però que demostra que es pot lluitar contra les màfies alhora que la integració és possible.»
Però els corredors humanitaris que sí que han pogut dur-se a terme gràcies a la col·laboració dels governs italià i francès, a Espanya encara no han fructificat. «Espanya ha de respondre de la manera més generosa al problema de la migració», va dir Riccardi. I si encara no ho ha fet, és perquè «es tracta d’un problema de decisions polítiques».
En la conferència, celebrada a l’hotel Palace de Barcelona i a la qual també va assistir Omella, Andrea Riccardi va voler posar al centre de la reflexió europea la situació de tants refugiats i immigrants que cerquen al nostre continent un futur millor. En el seu al·legat per una Europa forta, unida i cohesionada, Riccardi va destacar els discursos del papa Francesc, «l’home adient per a aquesta Europa cansada», i va denunciar els murs que països com Hongria han construït contra l’acollida dels refugiats.
Preguntat sobre si la Comunitat de Sant’Egidio, que ha ajudat a solucionar conflictes com la guerra de Moçambic, ha mediat també en el conflicte entre Catalunya i Espanya, Andrea Riccardi ho va negar, i va dir que mai no han fet aquesta tasca de mediació dins d’Europa. «Jo estimo molt Catalunya i m’hi sento molt unit, i espero i desitjo que es trobi un camí de diàleg en el qual les diferents aspiracions trobin lloc en el marc europeu.»
La Comunitat de Sant’Egidio va ser fundada per Riccardi el 1968 a Roma. A Catalunya són presents a Barcelona, Manresa i Tarragona. La seva tasca pivota al voltant dels valors de comunitat, pregària, amistat amb els pobres, ecumenisme, diàleg i pau.
Carme Munté
|
|
|