change language
usted está en: home - selecciÓn de prensa newslettercómo contactarnoslink

Ayuda a la Comunidad

  

Hírextra.hu

23 Enero 2010

Cigányok: hazátlan európaiak?

Ladányi János szerint a rendszerváltás után kialakult és a jelenleg is követett módszerekkel lehetetlen a társadalmi integráció megvalósítása, illetve Magyarország felzárkózása Európához; a szociológus ebbéli véleményének a Cigányok: hazátlan európaiak címmel rendezett pénteki budapesti konferencián adott hangot.

 
versión para imprimir

Mára a területi, a szociális és az etnikai hátrányok oly mértékben halmozódtak, hogy azok az eddigi módszerekkel nem kezelhetők - mondta Ladányi János. Véleménye szerint a jelenlegi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati, lakás-, iskola- és településrendszerrel, valamint szociálpolitikával esélye sincs a felzárkózásnak.

Mint mondta, az önkormányzati rendszer nem a leszakadók társadalomba való visszaintegrálódásában segít, hanem igyekszik megszabadulni a legszegényebbektől. A jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszerrel, amely szerinte "a romák esetében intézményesített politikai gettó", nincs értelme romák integrációjáról beszélni.
A magyarországi település- és iskolarendszer Európában az egyik legszegregáltabb, itthon nagyon alacsony a bérlakások száma - sorolta a problémákat Ladányi János, aki szerint súlyos gondot jelent a magyar társadalomszerkezet is, amelyben egyre mélyül a szakadék a szegények és a nem szegények között.

Ilyen súlyú társadalmi problémák, ha megoldódtak a világban, akkor csak oly módon, hogy a különböző politikai erők között valamifajta megegyezés létrejött - hangsúlyozta a szociológus. Egyebek mellett meg kellene egyezni abban, hogy ez nem roma probléma, nem lehet pártpolitika kérdése, és nem lehet kampánytéma - fűzte hozzá.

Ladányi János szerint az önkormányzati és kormányzati programok egyenesen vezettek ahhoz az

erőszakhullámhoz, amely az utóbbi évben Magyarországon végigsöpört. "A magányos gyilkosoknak rengeteg tettestársa van" - fogalmazott, hozzátéve: "a magányos gyilkosok nagyon jól integráltak abban az intézményrendszerben, politikai rendszerben, amely Magyarországon a rendszerváltás után kialakult".

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke előadásában, vitatkozva Ladányi János egyik kijelentésével, azt mondta, a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszer "különösen jó dolog". Egyetlen ilyen kifinomult képviseleti rendszer nincs máshol Európában - szögezte le, majd hozzátette: sok hibája van a rendszernek, de lehet javítani rajta.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy szerinte a szociális kártyát meg lehet csinálni jól is. Az önmagában nem emberi jog ellenes és antidemokratikus, jól kell megalkotni, "úgy, hogy valóban segítsen a következő generációnak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy azt akkor egy országos rendszer részeként kell megcsinálni.

Mohácsi Viktória, a Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány igazgatója, volt SZDSZ-es európai parlamenti képviselő kijelentette: "nekünk, romáknak és nem romáknak ebben az országban, meg a világon mindenütt együtt kell élnünk!" Véleménye szerint, ha nem tudjuk meg, kik álltak még a roma gyilkosságok hátterében, akkor hagyjuk, hogy "a hatósági szervek közé a nácizmus bekerüljön".

Katz Katalin, a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára a romák üldöztetését áttekintő előadásában azt hangsúlyozta: a múlt, a jelen és a jövő kapcsolata azt követeli, ne felejtsünk, akkor sem, ha fájdalmas az emlékezés. Ismerjük fel a veszedelmet, amely nem csak a romákat és a zsidókat fenyegeti. A holokauszt az egész társadalmat romba döntötte, a gyűlölet nem teremt jobb társadalmat. A vészjelző kezdet az elutasítás, a diszkrimináció, a kirekesztés és a hallgatás - figyelmeztetett.

Ceija Stojka osztrák író, roma holokauszt túlélő személyes emlékeiről számolt be, például arról, hogy kislányként a holttestek között elbújva, cipőfűzőt és bőrdarabokat rágva tudott csak megmenekülni a haláltól.

Marco Gnavi, a Sant Egidio (Szent Egyed) közösség papi felelőse azt mondta, a cigányok ügyének nyugtalanítania kell az európai lelkiismeretet: hét évszázadon át üldözték őket.
A konferencián felolvasták Antonio Maria Veglió, a Vándorlók és Útonlévők Pápai Tanácsa elnökének levelét, amelyben üdvözölte a tanácskozás résztvevőit. Mint írta, mindenki felelőssége és feladata, hogy megállítsuk azokat a mechanizmusokat, amelyek gyűlölködéshez és sokszor szegregációhoz vezetnek.

A konferenciát a Sant Egidio közösség szervezte, amely 1968-ban jött létre Rómában. A főként világiakból álló katolikus szervezet hetvenegy országban van jelen.


 LEA TAMBIÉN
• NOTICIAS
30 Enero 2018
PARÍS, FRANCIA

Bienvenue! Llegan a París 40 refugiados sirios gracias a los corredores humanitarios

IT | ES | DE | FR | CA | ID
28 Noviembre 2017

Refugiados, corredores humanitarios: el jueves llegan los primeros refugiados de África

IT | ES | CA
25 Noviembre 2017
PARÍS, FRANCIA

Llegan más personas con los #corredoreshumanitarios. Ayer fueron 5 familias de Siria

IT | ES | DE | FR | PT | CA | NL | RU
22 Noviembre 2017

Con los niños refugiados en Hungría

IT | ES | FR
3 Octubre 2017

Lampedusa, Sant'Egidio: todavía hay demasiadas muertes en el mar

IT | ES | HU
23 Septiembre 2017

En VÍDEO, las intervenciones de la mesa redonda 'Migrantes: salvar, acoger, integrar'

IT | ES | CA
todas las noticias
• LIBERACIÓN
13 Marzo 2018
RP ONLINE

Flucht, Abi, Studium

10 Febrero 2018
SIR

50° Sant’Egidio: Gentiloni (presidente del Consiglio), “dalla condizione dei più deboli si misura il benessere autentico di una società”

10 Febrero 2018
Il Sole 24 ore

Migranti, Gentiloni: sbagliato promettere fine dei flussi

8 Febrero 2018
SIR

Migrazioni: Pompei (Comunità Sant’Egidio), “nuove modalità di ingresso in Italia più flessibili ed efficienti”

5 Febrero 2018
SIR

Immigrazione: Comunità Sant’Egidio, oggi anche la ministra Fedeli alla consegna dei diplomi per mediatori interculturali

16 Enero 2018
Corriere.it

Lamiabuonanotizia. Le mamme rom aiutano quelle d’Africa

todos los comunicados de prensa
• DOCUMENTOS
Comunità di Sant'Egidio

Cinque proposte sull’immigrazione

Appello al Parlamento ungherese sui profughi e i minori richiedenti asilo

Corso di Alta Formazione professionale per Mediatori europei per l’intercultura e la coesione sociale

Omelia di S.E. Card. Antonio Maria Vegliò alla preghiera "Morire di Speranza". Lampedusa 3 ottobre 2014

Nomi e storie delle persone ricordate durante la preghiera "Morire di speranza". Roma 22 giugno 2014

Omelia di S.E. Card. Vegliò durante la preghiera "Morire di speranza"

todos los documentos
• LIBROS

Al filo de Holocausto

Ediciones Invisibles
todos los libros

FOTOS

1339 visitas

1428 visitas

1342 visitas

1443 visitas

1390 visitas
todos los medios de comunicación afines