change language
sei in: home - rassegna stampa newslettercontattilink

Sostieni la Comunità

  
26 Novembre 2017

Andrea Riccardi posa les «perifèries» al centre

El fundador de Sant’Egidio parla de corredors humanitaris i presenta el seu llibre «Periferias»

 
versione stampabile

Escriu Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, que la presència de l’Església catòlica en les perifèries no és només una opció de caritat, sinó «una opció historicogeogràfica precisa que té arrels en la història del cristianisme». I quan el papa Francesc parla de perifèries ho fa tant en clau geogràfica, pensant per exemple en els barris marginats, com existencial, amb la soledat de la gent gran com a experiència punyent.
En el seu llibre Periferias (San Pablo), que va presentar a Barcelona, Andrea Riccardi diu que «el veritable problema és fer renéixer l’Església en la perifèria, donar lloc a comunitats i experiències cristianes que arrelin en aquests llocs». És més: «No n’hi ha prou de dividir les diòcesis i aproximar més el centre a les perifèries (de vegades això comporta una disminució dels recursos i una mobilitat reduïda). Cal suscitar noves realitats cristianes en les perifèries, acceptant-ne la història i configuració.»
La presentació del llibre va tenir lloc el 15 de novembre passat a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, l’església de referència de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona. Hi van participar Andrea Riccardi, el cardenal Joan Josep Omella, el periodista Josep Cuní i Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Tots ells van reflexionar al voltant de les perifèries geogràfiques i existencials.
Riccardi va apel·lar a la responsabilitat dels polítics, que solen parlar des dels centres de poder i els platós de les televisions, mentre abandonen les perifèries. I si bé va reconèixer que «a les perifèries ha quedat la xarxa de l’Església», «la parròquia corre el risc de passar de ser una parròquia missionera a una parròquia assetjada».
El fundador de la Comunitat de Sant’Egidio també va alertar que a les perifèries dels grans centres urbans hi ha el risc que el buit polític, social, cultural i eclesial quedi copat per les màfies. Per això, Andrea Riccardi va insistir en la necessitat de «reconstruir comunitats humanes a les perifèries».

Màfies del tràfic de persones
Andrea Riccardi també va parlar de la màfia, en aquest cas de la que trafica amb persones, durant la conferència a Barcelona Tribuna sobre corredors humanitaris durant el dinar el mateix 15 de novembre. «El negoci de la màfia del tràfic de persones mou milers de milions d’euros i comença a valdre tant com el de la droga», va denunciar el fundador de la Comunitat de Sant’Egidio.
La Comunitat de Sant’Egidio va posar en marxa els corredors humanitaris el 2016 precisament per salvar les persones de les màfies i facilitar una via segura, legal i controlada d’entrar a Europa. I ho va fer davant de dos grans drames humanitaris: la guerra de Síria i la pobresa endèmica d’Àfrica. «Els corredors humanitaris són una experiència petita —a tot estirar ajudarà tres milions de persones— però que demostra que es pot lluitar contra les màfies alhora que la integració és possible.»
Però els corredors humanitaris que sí que han pogut dur-se a terme gràcies a la col·laboració dels governs italià i francès, a Espanya encara no han fructificat. «Espanya ha de respondre de la manera més generosa al problema de la migració», va dir Riccardi. I si encara no ho ha fet, és perquè «es tracta d’un problema de decisions polítiques».
En la conferència, celebrada a l’hotel Palace de Barcelona i a la qual també va assistir Omella, Andrea Riccardi va voler posar al centre de la reflexió europea la situació de tants refugiats i immigrants que cerquen al nostre continent un futur millor. En el seu al·legat per una Europa forta, unida i cohesionada, Riccardi va destacar els discursos del papa Francesc, «l’home adient per a aquesta Europa cansada», i va denunciar els murs que països com Hongria han construït contra l’acollida dels refugiats.
Preguntat sobre si la Comunitat de Sant’Egidio, que ha ajudat a solucionar conflictes com la guerra de Moçambic, ha mediat també en el conflicte entre Catalunya i Espanya, Andrea Riccardi ho va negar, i va dir que mai no han fet aquesta tasca de mediació dins d’Europa. «Jo estimo molt Catalunya i m’hi sento molt unit, i espero i desitjo que es trobi un camí de diàleg en el qual les diferents aspiracions trobin lloc en el marc europeu.»
La Comunitat de Sant’Egidio va ser fundada per Riccardi el 1968 a Roma. A Catalunya són presents a Barcelona, Manresa i Tarragona. La seva tasca pivota al voltant dels valors de comunitat, pregària, amistat amb els pobres, ecumenisme, diàleg i pau.


 LEGGI ANCHE
• NEWS
19 Gennaio 2018
TORINO, ITALIA

Le periferie svuotate. Primo allarme di Francesco. Il commento di Andrea Riccardi sul Corriere della Sera

15 Gennaio 2018

'Fare Pace - la diplomazia di Sant'Egidio' è in libreria

IT | ES | DE | PT
15 Gennaio 2018

Papa Francesco traccia la differenza tra immigrazione e invasione: il commento di Andrea Riccardi sul Corriere della Sera

22 Dicembre 2017

Natale: la festa dei valori condivisi da tutti

22 Dicembre 2017
ROMA, ITALIA

Andrea Riccardi ricevuto in udienza da papa Francesco: corridoi umanitari e pace tra i temi del colloquio

IT | ES | DE | FR | PT | CA | NL | ID
30 Novembre 2017

Europa e giovani migranti, il futuro va creato in Africa. Un articolo di Andrea Riccardi sul Corriere della Sera

tutte le news
• STAMPA
11 Febbraio 2019
Vatican Insider

Riccardi: tra Italia e Vaticano c’è freddezza ma non rottura

26 Febbraio 2018
Corriere della Sera - Ed. Roma

Sant’Egidio, il nostro presidio d’umanità contro la solitudine

22 Febbraio 2018
Famiglia Cristiana

La preghiera sia un urlo contro le guerre

22 Febbraio 2018
Br-Online

Interview mit Sant'Egidio Mitgründer Andrea Riccardi

21 Febbraio 2018
Famiglia Cristiana

I 50 anni di Sant'Egidio. L'abbraccio.

21 Febbraio 2018
Famiglia Cristiana

La rivoluzione dell'amore e della tenerezza, l'unica necessaria #santegidio50

tutta la rassegna stampa
• EVENTI
23 Gennaio 2018 | ROMA, ITALIA

Presentazione del libro ''Alla Scuola della Pace. Educare i bambini in un mondo globale''

tutti gli Incontri di Preghiera per la Pace
• DOCUMENTI

Non muri ma ponti: il messaggio di Andrea Riccardi al 4° congresso di 'Insieme per l'Europa'

Andrea Riccardi - Oriente e Occidente - Dialoghi di civiltà

Walter Kasper

Laudatio per il prof. Andrea Riccardi in occasione del conferimento del Premio Umanesimo 2016 a Berlino

Medì 2016: PROGRAMMA

Medì 2016: I RELATORI

tutti i documenti
• LIBRI

Andrea Riccardi - Tutto può cambiare

San Paolo
tutti i libri

FOTO

1526 visite

1569 visite

1522 visite

1498 visite

1510 visite
tutta i media correlati