VREDE IS ALTIJD MOGELIJK
RELIGIES EN CULTUREN IN DIALOOG
TIRANA, 6-8 september 2015
Vierhonderd vertegenwoordigers van de grote wereldgodsdiensten en van de politieke, diplomatieke en culturele wereld ontmoeten elkaar op een driedaags topcongres in de Albanese hoofdstad Tirana. De humanitaire crisis aan de grenzen van Europa, de brandhaarden in het Midden-Oosten en de ecologische crisis staan hoog op de agenda. De ontmoeting volgt op de succesvolle editie 'Peace is the Future' die vorig jaar in Antwerpen plaatsvond.
“Vrede is altijd mogelijk - Religies en culturen in dialoog' is de titel van de driedaagse internationale ontmoeting die zondag 6 september van start gaat in de Albanese hoofdstad Tirana. Dit voormalige communistische land - dat als enige natie ooit het staatsatheïsme invoerde - is vandaag een interessant laboratorium voor het vreedzaam samenleven van moslims en christenen. Tegelijk staat het samenleven er ook onder druk door toenemend radicalisme. Het kleine Balkanland is vandaag een kandidaat lidstaat voor de Europese Unie.
Marco Impagliazzo, voorzitter van Sant'Egidio, duidde op een persconferentie in Rome op 1 september de titel als volgt: "Het is onze overtuiging dat vrede altijd mogelijk is. Met kracht moeten we het pessimisme bestrijden dat zoveel hedendaagse conflicten omgeeft, alsof er geen oplossingen mogelijk zijn. Ook wat de grote migratiestroom richting Europa betreft, moeten we weten dat we meer moeten investeren in de vrede. Het is de ervaring van Sant'Egidio in de afgelopen jaren dat er in die zin altijd meer mogelijk is dan men gewoonlijk denkt".
Sant'Egidio ijvert voor een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië, onder meer via de campagne #SaveAleppo, en voor de bescherming van de christelijke en andere minderheden. Inzake de vluchtelingenstroom bieden de gemeenschappen van Sant'Egidio hulp bij de opvang aan de grenzen van Europa, vandaag onder meer in Italië en Hongarije, en ijvert de gemeenschap voor meer Europese solidariteit, de aanpassing van de Dublin-regels en de creatie van 'veilige kanalen' voor de migranten.
Op het congres in Albanië zullen vierhonderd vertegenwoordigers van de grote wereldgodsdiensten, van de wereld van de politiek, de cultuur en de economie zich buigen over tal van actuele kwesties. De conflicten in het Midden-Oosten en in Afrika staan hoog op de agenda. Zo is er onder meer een belangrijk panelgesprek over LIbië, waar voor het eerst vertegenwoordigers van beide regeringen (Tobruk en Tripoli) samen aan één tafel zullen aanzitten.
Het volledige programma vindt u hier.
Bij de opening zondag wordt er een belangrijke boodschap van Paus Franciscus verwacht, die Albanië vorig jaar als eerste Europees land bezocht en die persoonlijk aandrong op het houden van de Meeting in Tirana.
Vanuit België nemen onder meer de bisschoppen Johan Bonny, Jean-Pierre Delville en Leon Lemmens deel, evenals orthodox metropoliet Athenagoras Peckstadt; Brussels opperrabbijn Albert Guigui; anglicaans bisschop Robert Innes en Mohammed Achaibi, vice-voorzitter van de moslimexecutieve.
Een honderdtal leden en sympathisanten van Sant'Egidio reizen naar Albanië af om te helpen bij de ontvangst van de gasten, de logistiek van de bijeenkomst en om het congres bij te wonen.
De editie van vorig jaar vond plaats in Antwerpen onder de titel "Peace is the Future". Toen woonden zevenduizend belangstellenden het congres bij. Vierduizend jongeren van Antwerpse scholen namen deel aan het jongerenprogramma.
|