De Gemeenschap van Sant'Egidio drukt haar bezorgdheid uit over het wetsvoorstel in Belgie dat euthanasie wil mogelijk maken voor ernstig zieke minderjarigen, bij wie de wilsbekwaamheid is vastgesteld. Het betreft een uitbreiding van de euthanasiewet van 2002, waarbij de meerderjarigheid als bindende voorwaarde was vastgesteld.
Het wetsvoorstel, dat al in de bijzondere senaatscommissie werd goedgekeurd, werd al sterk afgewezen door de religieuze leiders van Belgie: christelijke, islamitische, joodse, boeddhistische.
"Stop de euthanasietrein" vraagt de Gemeenschap van Sant'Egidio in een opiniestuk dat vandaag onder meer in de Standaard verscheen.
Achter een zogenaamde daad van mededogen verbergt zich een groeiend collectief verlangen om zich te onttrekken aan de verantwoordelijkheid voor de zorg voor een zieke medemens.
"De maatschappij zegt niet langer tot de zieke: 'we zullen solidair met je zijn, we gaan je ten volle ondersteunen met al onze middelen zolang we kunnen', maar vraagt hem of haar nu: 'Denk er toch maar eens over na. Wil je zo eigenlijk nog wel leven?' Zo ondermijnt ze bij zieken en hun omgeving het verlangen om te blijven leven en zich te verzetten tegen een eventueel doodsverlangen".
Voor de Gemeenschap van Sant'Egidio, is deze wettelijke poort voor euthanasie een vorm van druk die zieken, vooral de jongeren onder hen, kan sterken in het idee dat ze een last zijn voor anderen en dat ze beter tijdig plaats maken.
Het stuk eindigt als volgt: "Als een soort van collectieve verdwazing verheerlijkt onze samenleving almaar meer de zelfgekozen medisch geassisteerde dood als een vooruitgang van de beschaving en het summum van menselijkheid. Sta ons toe daarover fundamenteel van mening te verschillen. Eerder openen de almaar groeiende wettelijke mogelijkheden op euthanasie de deur voor een nieuwe vorm van barbarij: de collectief toegejuichte zelf-eleminatie van zieke en zwakke mensen." |